Cum am realizat automatizarea complexa a economiei cu efect de sera: un subiect pentru managerii IT

Experienta in implementarea IoT in sectorul agricol intern. Routere, controlere, rasaduri si sere cu Wi-Fi intr-un camp deschis din sudul Rusiei.

1.jpg

Aveam 2 routere MikroTik, 40 de senzori de temperatura DS1820B, 5 controlere bazate pe ESP32, o jumatate de coloana de colofoniu si un munte de fire, contractie termica si toate acestea, toate culorile, precum si un fier de lipit sovietic, un motor electric trifazat , un pachet de rezistente de diferite denumiri, ambalaje de prize inteligente chinezesti si doua duzini de relee de stare solida de 5 Amp. Nu ca toate acestea ar fi fost necesare intr-o calatorie, dar de cand am inceput sa ma ocup de internetul obiectelor, atunci mergi in hobby-ul tau pana la capat. Singurul lucru care m-a deranjat a fost Arduino. Nu exista nimeni in lume mai neajutorat, iresponsabil si imoral decat un programator care incepe productia pe o solutie similara. Si am stiut ca destul de curand o sa ne aruncam in ea.

2.jpg

Introducere la curs

Evergreen a lansat un nou serviciu de livrare a florariei pentru a ajunge pe segmentul in crestere de buchete, magazine de flori si centre de florarie. Timp de 2 ani, compania a ocupat 60% din piata regionala pentru aprovizionarea cu ridicata a florilor.

Aceasta este o incercare indrazneata de a ajunge la jucatorii de afaceri mici si mijlocii, de a lansa vanzari la preturi competitive, oferind un sortiment de licitatii internationale de flori si un nivel european de servicii.

Problema s-a dovedit a fi ca procesele cheie de afaceri necesita multa munca manuala. Demontarea si sortarea unui transport de flori a durat 12 ore de munca pentru cinci persoane in fiecare saptamana. In paralel, se desfasura constructia de facilitati de cultivare - sere si „pepiniere” hidroponice pentru rasaduri.

3.jpg

Numele meu este Christopher Robin si sunt un profesionist IT cu spectru larg, cu o experienta de cincisprezece ani. Poate suna putin ciudat sau chiar tare, dar aceasta este cea mai sincera descriere cu care as putea veni. Timp de 15 ani in domeniul IT, a trebuit sa rezolv probleme de la reinstalarea Windows pana la conducerea dezvoltarii unui sistem de informatii geografice pentru un proiect federal.

A trebuit sa infiintez o retea in birouri distribuite in diferite orase, sa ma refer cu clauzele acordului, sa fac parte din bugetul IT pentru un an, sa pregatesc un eveniment corporativ si chiar sa organizez un eveniment public pentru 500 de persoane. in parcul VDNKh.

Mi-am dat seama ca valoarea unui membru al echipei consta in beneficiul sau pentru echipa, iar beneficiul este un set de competente care le permite sa rezolve problemele echipei. Competentele mele imi permit sa rezolv o gama destul de larga de sarcini si sunt departe de a fi intotdeauna „IT”. Mai degraba, acestea sunt intotdeauna manageriale, dar cu un background IT. Povestea cu Evergreen este un prim exemplu al aplicarii acestor competente.

Am fost impresionat atat de echipa proiectului Evergreen, cat si de industria in sine. Cu care pur si simplu nu m-am ocupat, dar agricultura inca nu a dat peste. A trebuit sa lucrez cu o duzina de baieti tineri care vand flori importate in vrac si chiar cresc propriile lor in sere.

Dupa mai multe sesiuni de skype, aveam deja o imagine a problemei si aveam o idee aproximativa cu ce ar trebui sa ma ocup si cu ce instrumente ar putea fi folosite pentru a rezolva aceasta problema. Si, cel mai important, a aparut entuziasmul profesional. Acest sentiment atunci cand intelegeti ca puteti rezolva perfect o sarcina, faceti totul corect atat cat permit tehnologia si standardele din industrie. Mai mult, am vazut o oportunitate de a folosi tehnologia de ultima ora si de a crea un produs nou-nout pe segment. Atat sarcina in sine, cat si starea de spirit a proprietarului au dispus acest lucru.

Cu ganduri atat de optimiste, m-am cazat intr-un zbor pe aeroportul Vnukovo. In zbor, m-am gandit la tot felul de „caracteristici ucigase” folosind viziunea computerizata si retelele neuronale convolutionale pentru a detecta paraziti pe plante, a prezice inceputul infloririi si, in general, pentru controlul automat al nodurilor de sera prin invatarea automata pe baza datelor de la senzori. . Asa cum se intampla adesea, realitatea sa dovedit a fi mai dura si mai prozaica decat fanteziile mele tehnice.

Stabilirea prioritatilor

In timp ce respiram in vantul de la poalele muntelui, neobisnuit dupa Moscova si zambeam la soarele luminos din sud, proprietarul mi-a prezentat starea actuala a lucrurilor:

   Doua luni mai tarziu, sosesc 20.000 de rasaduri, care trebuie cultivate la dimensiunea plantarii si transportate la sere. Cresteti in rafturi hidroponice. Exista rafturi, dar nu exista nici hidroponie si nici lampi.In sere, trebuie sa organizati controlul parametrilor de mediu, sa ii ajutati pe baietii din camp cu alimentarea cu apa si, in general, sa discutati cu un biotehnolog si sa faceti totul bine.

    Pana pe 8 martie, soseste cea mai mare oferta de flori importate din ultimii 3 ani, fara inregistrarea electronica nu o putem procesa fizic, trebuie sa venim cu ceva.

Trei directii complet diferite, cu o gramada de sarcini secundare, termene diferite, subordonare si intersectie. Si totul este relativ urgent. A durat cateva zile pentru a colecta informatii si a comunica cu echipa, structura planului a fost conturata. Era important sa intelegeti ce trebuie sa faceti mai intai, la ce ora puteti trece la alte sarcini si ce poate fi paralelizat.


A existat cel putin o anumita claritate in ceea ce priveste automatizarea contabilitatii. Compania a avut un proces de lucru in Excel, angajatii au format comenzi, liste de preturi si au calculat costul si livrarea. Acest proces poate fi mutat la 1C.

Nimic nu este clar deloc despre sera si rasaduri, iar rasadurile sunt asteptate in 2 luni, asa ca am decis in primul rand sa incep un studiu activ al acestei directii. Impreuna cu arhitectul, au schitat o diagrama a sistemului hidroponic pe hartie, au decis asupra nodurilor cheie, iar arhitectul a construit un model 3D si un desen in Autocad. Am calculat sectiunea transversala a tevilor, puterea pompei si sistemul de drenaj.4.jpg

Rafturi hidroponice. Toate componentele au fost gasite in magazinele de hardware si in centrul acvariului.

Situatia cu iluminare s-a dovedit a fi mult mai complicata. Impreuna cu un biotehnolog timp de doua saptamani, am studiat formulele pentru calcularea spectrului, piata cristalelor si am selectat furnizorii potriviti. Am adus un tehnician expert in iluminat cu experienta in agricultura. Am sunat la toate marile companii producatoare si am gasit module LED bazate pe cristale Samsung care sunt adecvate din punct de vedere al parametrilor spectrali. Am calculat consumul curent si am selectat driverele corespunzatoare.

5.jpg

Hidroponica este montata si casetele cu rasaduri sunt afisate in rafturi.

O poveste separata este livrarea marfurilor in regiune (lunga si costisitoare). Dupa o saptamana de incercari, ne-am primit incarcatura, am asamblat o banca de testare si ... am experimentat un profund sentiment de dezamagire si confuzie. Culoarea LED-ului palpaia ca un stroboscop la o discoteca. Pentru plante, acest lucru nu este important, dar pentru ingineri este o lovitura pentru mandrie si este pur si simplu imposibil ca o persoana vie sa fie intr-o camera cu un astfel de palpaire.

Dupa lungi conversatii cu furnizorul, am aflat ca problema este la soferii bulgari ieftini, acestia nu extrag puterea maxima. Am emis o rambursare si am imprumutat soferi Honeywell dovediti pentru pretul dublu. Am mai pierdut doua saptamani pentru asta.

6.jpg

Driver si module LED montate in metoda serial-paralel.

Cu noii soferi, standul a stralucit cu o lumina chiar puternica, exact la ceea ce se astepta biotehnologul.

Urmatorul mare pas a fost asamblarea corpurilor de iluminat. Corpul de iluminat este format dintr-un profil in forma de L din aluminiu, module LED, driver si cabluri. Un profil contine noua module LED, sase lampi pe raft, doua rafturi intr-un raft, sapte rafturi intr-o camera.
Un total de 84 de corpuri de iluminat trebuiau asamblate in 3 saptamani. O sucursala a provinciei chineze Guangzhou a fost deschisa temporar in biroul companiei emoticon_smile

Am desenat o diagrama, am decupat modele. El a invatat echipa sa lipeasca si sa izoleze corect contactele. El a organizat transportorul: o persoana a taiat profilele si a facut gauri, a doua a montat modulele, a lipit contactele si a facut cablajul, iar a treia a montat lampile pe rafturi.
7.jpg

Instalarea modulelor LED pe profile din aluminiu.

Cand au sosit rasadurile, inca strangeam lampile. Lucrarea a fost distribuita astfel incat numarul maxim de rasaduri sa poata fi iluminat suplimentar. Deci, pentru o vreme, intregul etaj al camerei a fost acoperit de verdeata, astfel incat sa primeasca cel putin lumina reflectata.
Exista o problema cu plantele, nu li se poate cere sa astepte. Acestea sunt organisme vii care sunt 100% dependente de factorii de mediu. Si cu cat sunt mai putin timp cu lumina scazuta, cu atat este mai mica potenta lor si cu atat este mai mare riscul ca acestia sa se streseze si sa nu creasca conform standardelor, ceea ce inseamna o scadere a costului final al produsului.

Intarzierea noastra nu a fost critica, erau ferestre mari in camera si rasadurile au rezistat bine o saptamana in lumina combinata, ceea ce nu se poate spune despre noi. Este extrem de dificil sa te bagi in jurul profilurilor de patru metri in timp ce pasesti prin jungla pe podea. Dar nimeni nu a spus ca va fi usor. Principalul lucru este rasadurile sub lumina, puteti merge mai departe. Primul termen a fost depasit.8.jpg

Rasaduri sub o lampa gata facuta.

9.jpg

Un alt rasad sub aceeasi lumina.

Automatizarea contabilitatii vanzarilor

Acum este timpul sa ne dam seama, luand in considerare vanzarile si pregatirile pentru 8 martie. Dintre toate automatizarile posibile ale instalatiei, existau doar computere wi-fi si de birou. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa ma ocup de infrastructura. A fost necesar sa se ridice legatura dintre birou, magazinul cu amanuntul si vehiculul de teren. Pentru a face acest lucru, am inlocuit routerele de acasa Tp-link cu MikroTik mai functional. Am schimbat tarifele furnizorului si am conectat adresele IP albe. Aceasta solutie mi-a permis sa configurez un canal GRE + IPSEC criptat intre magazin si birou. Dupa ce am combinat magazinul si biroul, am creat o conexiune wifi pentru clienti si am separat-o de reteaua corporativa. Pentru configurarea ulterioara a locului de munca al masinii de iesire, am configurat serverul L2TP + IPSEC VPN.

Imaginea a devenit mai colorata, a aparut o retea si un punct de referinta comun - serverul.

Serverul a fost asamblat din hardware-ul disponibil - am reconstruit unele masini. Core i7 si 20 GB RAM sunt suficiente pentru 1C 8.3 cu configuratia „Trade Management”. In cateva zile, am configurat si lansat 1C pe MSSQL, am implementat copia de rezerva corecta folosind SQL in trei moduri diferite la intervale diferite.

Impreuna cu directorul general si contabil, am descris procesul de afaceri, am scris sarcina tehnica pentru programatorul 1C si am comandat procesarea necesara pentru aranjarea comenzilor pe cutii, calcularea costului si tiparirea etichetelor de pret.

Ei colecteaza o precomanda de la clienti, apoi managerii efectueaza achizitia la o licitatie olandeza, floarea ajunge in cutii mari cu ridicata. Fiecare cutie contine loturi ambalate - ciorchini. Fiecare client comanda doar cateva. Sarcina receptorilor este de a sorta lotul vrac in cutii de comenzi pentru clientul final. Deschid o cutie de un fel si aseaza ciorchinele din ea in cutii de comanda, apoi urmatoarea si asa mai departe pana cand intreaga livrare este despachetata.

Intreaga problema consta in a face o lista cu „catre cine si cat”, de fiecare data cand se intocmesc manual semnele, se tiparesc - este o perioada grozav de lunga.

Am insurubat un scaner de coduri de bare la aceasta frumusete si l-am lansat in productie. Din acel moment, a inceput o perioada de claritate in companie. Toate achizitiile din magazin au fost reflectate in baza de date generala, iar biroul a putut vedea soldurile curente, miscarea casetelor s-a reflectat in comanda, eticheta de pret si aspectul casetelor pentru comenzi pot fi tiparite cu un singur clic. Inainte, doar o singura tiparire si postare a etichetelor de pret durau cateva ore, dar acum fetele pur si simplu au lovit etichete cu coduri de bare pe cutii. Harta aranjamentelor florale pe cutii a fost, de asemenea, simplificata, nu a fost nevoie sa creati manual un tabel pentru fiecare comanda. Am tiparit toate comenzile dintr-o data si le-am distribuit colectionarilor.

Pentru vanzarile pe teren de la o masina, am pregatit un laptop cu acces VPN la birou si un client subtire 1C.

Al doilea termen a fost inchis inainte de termen si chiar a reusit sa testeze solutia inainte de 8 martie.

10.jpg

O alta camera cu un tip diferit de rasaduri si conditii de temperatura. Lumina mixta.

Automatizarea pe teren

Cel mai interesant lucru a inceput in complexul de sere. Acest camp este la 50 km distanta de civilizatie, orice ploaie usoara erodeaza drumul timp de cateva zile. Fiecare calatorie este o expeditie complet echipata cu un rucsac. Complexul este format din doua sere de sute de metri si o sera de cincizeci de metri.11.jpg

Sa mergem pe campuri.

Acoperire amenajata de 300 m2 cu acoperire Wi-Fi cu roaming fara probleme. Internetul din camp a primit printr-o clipire a modemului LTE si prin fixarea TTL. Rezultatul este un Internet nelimitat de doua ori mai ieftin decat planul limita al furnizorului anterior. Latimea canalului de 20 Mbps printr-o antena MIMO directionala. Am scanat cele mai apropiate statii de baza, am determinat cea mai buna valoare RSSI si am indreptat antena catre cea mai buna.

Aceasta este o sarcina foarte amuzanta: un catarg de zece metri, vant de 15 m / s, un coleg intoarce antena si analizez datele cu un laptop, ambele leagan pe scari ca pe o barca, ochii mei se tem - mainile o fac. Am calculat pozitia corecta a antenei, am sudat un stalp metalic pe catarg si am montat antena. Sudarea la inaltime este un eveniment spectaculos, scantei de metal topit zboara in toate directiile si se transforma in linii lungi stralucitoare. Ca la un concert la Rammstein.12.jpg

Instalare antena si statie meteo.

Furnizorii de telefonie mobila au dificultati in alocarea adreselor IP albe, asa ca am configurat canalul catre birou folosind metoda de tranzactionare pe teren, prin clientul L2TP + IPSEC VPN, doar ca a existat un router in loc de un laptop. Acum comunicarea era in toate punctele companiei, acest lucru simplificand mult toate manevrele ulterioare.

In timpul liber, am facut informatii comerciale. S-a dovedit ca in regiune si in intregul segment, situatia pare literalmente ferma colectiva. Munca manuala este peste tot, automatizarea maxima este irigarea temporizata si chiar si atunci nu peste tot. Oamenii cultiva flori doar la moda veche. Acesta a fost cazul si in cazul meu.

Dupa mai multe intalniri de planificare cu echipa de teren, am identificat doua domenii principale de lucru: colectarea datelor privind parametrii de mediu pentru biotehnolog si automatizarea irigatiilor.


  • Un biotehnolog trebuie sa monitorizeze constant temperatura si umiditatea aerului in trei puncte din fiecare sera si din exterior. Pe baza acestor date, el calculeaza cantitatea de medicamente necesare pentru aplicare si, de asemenea, ajusteaza programul.
  • Muncitorii din sera fac udarea cel mai mult si mai mult. Alearga constant pentru a comuta furtunurile si a porni pompa. Evident, biotehnologul nu intentioneaza sa se opreasca la senzorii de temperatura, iar numarul de sere va continua sa creasca. Sistemul de alimentare cu apa nu a fost aprobat in totalitate, iar lucratorii trebuie sa fie ajutati chiar acum.

Dupa analiza situatiei, am ajuns la concluzia ca este necesar sa realizam un sistem scalabil, in care, la cerere, puteti adauga sau elimina orice senzor si puteti conecta sau deconecta orice unitate activa.

Am ales botnetul clasic ca model pentru arhitectura mea. Serverul de comanda (C&C) cu panoul de administrare genereaza sarcini pentru roboti, doar eu am microcontrolere in loc de roboti si un nod senzor ca server de comanda. Controlerele trimit date catre nodul senzorului si primesc sarcini zilnice de la acesta.

Selectarea configuratiei pentru o solutie IoT

A sosit timpul pentru selectarea componentelor electronice. A efectuat o cercetare de piata cuprinzatoare, a comandat si atins o duzina de dispozitive disponibile. Microcomputerul Raspberry Pi si microcontrolerele ESP8266 / ESP32 au ajuns in finala.

Placile Arduino s-au dovedit a fi o solutie pur de nisa, datorita capacitatilor limitate ale hardware-ului, lipsei de Wi-Fi si memorie incorporate pentru inregistrarea datelor. Este dificil sa construiesti ceva relativ flexibil pe ele, dar poate fi folosit pentru rezolvarea problemelor locale.

13.jpg

Placa ESP8266.

  • Mi-a placut ESP la prima vedere. O bucata de fier frumoasa si compacta. Numarul de pini de iesire este acelasi ca in Raspberry Pi, exista un wi-fi incorporat. Am gasit un firmware Lua pentru ea. Am lipit primul dispozitiv si am scris codul lua. S-a dovedit ca implementarea Lua era umeda si prea greoaie, nu avea suficienta memorie si sistemul se prabusea constant si se comporta imprevizibil. Calea sa dovedit a fi o fundatura - Lua a fost concediat.
  • Apoi, am incercat sa scriu cod in IDE-ul Arduino in cablarea limbii sale materne. O multime de mazgalituri, sintaxa rigida, imposibil de implementat multithreading, limbaj neplacut. Si cablurile au fost trase.
  • In cele din urma, am gasit o implementare python pentru controlerele ESP si exista doua tipuri simultan. Micriton Zerynth si open source. Ca un esantion al platformei Zerynth, am scris cod pentru a colecta date despre parametrii vantului: puterea si viteza. Marele plus al acestei platforme este IDE-ul sau excelent, cu toate acestea, Zerynth nu a gasit o modalitate normala de a implementa programatorul de sarcini, iar aceasta functionalitate este esentiala pentru arhitectura mea. In plus, platforma a fost platita si fiecare controler a fost intermitent si a costat bani. Drept urmare, si Zerynth a fost concediat.
  • Acum a venit randul microfonului. Totul sa dovedit a fi in regula, cu exceptia IDE-ului normal, dar acest lucru nu este critic pentru arhitectura si performanta sistemului, asa ca am scris tot codul principal pentru microcontrolerele esp8266 si esp32 pe el.

14.jpg

Procesul de instalare a unei ghirlande de senzori de temperatura DS1820B.

Raspberry Pi a fost perfect ca nod tactil. Pentru aceasta, puteti scrie cod in python, sub capota, un programator cron si, in general, intregul arsenal al unui sistem Linux complet. Toate acestea sunt redundante pentru preluarea datelor de la senzori, iar dimensiunea este prea mare, dar se potriveste perfect ca server local.

Plonjand din ce in ce mai adanc in jungla industriei iot, am descompus toate tehnologiile de pe rafturi si am desfasurat urmatoarea stiva pe Raspberry Pi: grafana, telegraf, mqtt, influxdb.

Comunicarea intre controlere si nod se realizeaza utilizand protocolul MQTT si este procesata de serverul MQTT. Colectarea datelor trece prin modulul telegraf si este stocata in SGBD InfluxDB. Grafana se ocupa de toata frumusetea: ofera vizualizare in timp real a graficelor. De asemenea, am scris cateva scripturi de comanda pentru a controla manual controlerele, deoarece panoul de administrare nu exista inca.

15.jpg

Tabloul de bord pe Grafana

Nu uitati niciodata de backupul datelor dvs. Mai ales cand sistemul este departe pe teren. Pentru aceasta, am dezvoltat un sistem de backup la cald pentru card SD pe Raspberry Pi.

Faptul este ca un hard disk extern este conectat la RPI, pe care sunt stocate fizic fisierele bazei de date. O astfel de solutie este necesara pentru utilizarea optima a resursei cardului SD, altfel fluxul de date de la controlere il va ucide pur si simplu cu operatii de scriere constante. Acest hard disk este plin de spatiu liber si este convenabil sa adaugati saptamanal imagini ale cardului SD.

Daca apare brusc un accident si cartea moare, atunci lucratorul de la fata locului va scoate un card gol de rezerva, va nota ultima imagine de lucru acolo, o va introduce in RPI si va functiona.

In timp ce construiam sistemul corect pe microcontrolerele mele, am implementat o solutie de la compania chineza Sonoff in sere. Acestea sunt controlere cu patru porturi cu o aplicatie mobila. Sunt destul de stupide in ceea ce priveste capacitatile, dar datorita aplicatiei mobile si platformei cloud, s-au stabilit ca un instrument convenabil de prototipare. Toti lucratorii au instalat aplicatia si am dat acces la pompe si intrerupatoare. Cand sunt gata, tocmai am inlocuit sonoff cu esp.

16.jpg

Conectarea unei macarale motorizate la unitatea Sonoff.

Ca solutie de tranzitie, am scris scripturi pentru integrarea nodului senzorului si sonoff prin API. Astfel, a devenit posibil sa se creeze un sistem pentru umplerea automata a unui recipient cu apa. Sonoff a pornit pompa, iar nodul senzorului a dat comanda de pornire, bazandu-se pe senzorul de nivel al apei, datele de la care au fost trimise catre nod de catre controlerul meu ESP.

17.jpg

Sonoff hack cu releu in stare solida.

In general, a aparut o integrare stransa cu Sonoff, releele lor sunt electromagnetice si slabe, nu veti lasa o incarcare mare prin ele - se vor topi. A trebuit sa-l piratez putin si sa-l lipesc in paralel cu releul standard - un releu solid de 20 Amperi.

Sarcina cu nivelul de lichid din recipient mi-a dat multe emotii vii. A trebuit sa asamblu un prototip portabil intermediar pentru a urca cu el pe o capacitate de trei metri cinci-cubi si a face masuratori de control ale nivelului apei cu un rezervor plin, cu un rezervor gol si pentru a stabili nivelul la care a fost auto-amorsarea sa fie pornit. M-am simtit ca un vanator de fantome cu o asemenea gravitate in maini.

18.jpg

Telemetru cu ultrasunete HC-SR04, afisaj LED, Arduino, Power Bank. Afiseaza distanta curenta in centimetri pe afisaj la fiecare jumatate de secunda.

Intre timp, rasadurile au crescut si au inceput pregatirile pentru plantarea in sera. Am conectat toate pompele si electrovalvele la sistem si am dat acces lucratorilor de pe smartphone-uri. Au fost fericiti pentru ca au incetat sa ruleze pe intreaga zona pana la comutator si puteau controla toate pompele si schimba directia apei de oriunde din complexul de sera.

Biotehnologul a primit monitorizarea parametrilor de mediu in timp real de la un smartphone intr-o interfata usor de utilizat.

Am reusit sa implementez o arhitectura de sistem in care puteti adauga rapid dispozitive noi, reconfigura unitati din mers si combinati dispozitive de la diferiti producatori.

Datorita procesarii automate a comenzilor, managerii de la birou au eliberat timp pentru a-i invata pe elevi sa sorteze floarea. Angajarea angajatilor angajati pentru a analiza aprovizionarea este o etapa importanta in dezvoltarea companiei, a fost amanata constant, deoarece nu a existat suficient timp fizic pentru instruire.

Parerea mea despre industrie

 Afacerea cu flori, ca fenomen privat in sectorul agricol, ramane una dintre cele mai inapoiate din punct de vedere tehnic din Rusia. Cred ca aceasta stare de fapt se datoreaza atat vointei manageriale a proprietarilor, cat si lipsei de personal si popularizarii insuficiente a industriei in randul tinerilor profesionisti.

As vrea sa cred ca munca mea a pus bazele automatizarii industriei florilor din regiunile sudice.

19.jpg

Acestea sunt serele Evergreen

Concluzii
  • Daca aveti un inginer inteligent, nu conteaza ce problema sa rezolvati.
  • Oricat de inteligenti ar fi inginerul si managerul, cei doi nu vor face mare lucru - aveti nevoie de o echipa.
  • Daca te uiti mult timp la problema, aceasta se va dezvalui.
  • Nu exista solutii bune sau rele - exista solutii care functioneaza si care nu functioneaza.
  • Daca exista un manager sensibil, el va gasi intotdeauna un inginer inteligent.