Ratingul limbajelor de programare
- Внедрение информационных систем учета и управления
- 17 martie 2021
Resursa de profil ucrainean DOU.UA a realizat un alt sondaj anual asupra limbajelor de programare, in cadrul caruia au fost colectate 7211 chestionare (92% dintre respondenti sunt din Ucraina). Interesant este faptul ca pentru prima data din 2014, Python are o dinamica negativa, exista tendinta de a trece de la JavaScript la TypeScript, utilizatorii Elixir sunt cei mai multumiti si, in cele din urma, Rust a aparut in topuri.
Uz comercial
Ce s-a schimbat? In primul rand, cresterea TypeScipt atrage atentia: se pare ca va deveni in timp limba principala a ecosistemului JavaScript. Anul acesta a depasit popularitatea C ++ pentru prima data.
Un alt lucru interesant este ca pentru prima data timp de cativa ani, s-a vazut o scadere a ponderii Python, probabil se datoreaza faptului ca utilizarea Data Science a atins un punct de saturatie.
Pentru prima data din 2012, ponderea C # a crescut. Utilizarea Java continua sa scada, desi nu la fel de activ ca pe vremuri. In general, este vizibila o scadere a ponderii JVM: ponderea Kotlin este stabila (desi a cedat locul lui Ruby) iar utilizarea Scala a fost reluata dupa un declin semnificativ in 2019 si astazi, comparativ cu 2018, a crescut putin. De asemenea trebuie de remarcat si cresterea usoara a Dart.
Mai jos este reprezentata o diagrama care arata dinamica limbajelor de programare actuale de-a lungul anilor iar modificarile pentru C ++, TypeScript, Ruby, 1C, Scala, Pascal / Delphi, T-SQL sunt semnificative. Amintim ca modificarile sunt semnificative statistic daca, cu o probabilitate de 95%, nu se pot obtine rezultate cu sau fara modificari.
Domenii de utilizare
Anul acesta, pentru prima data, s-a rugat respondentii sa indice zona in care lucreaza. Rezultatele sunt destul de interesante.
Vedem ca aproximativ jumatate dintre dezvoltatori sunt Back-end 52%, apoi Front-end 19% si segmentele de dezvoltare Mobile 8%, procesarea matricilor de date (aceasta include Big Data si invatarea automata) - 6%. Programarea Desktop inca exista si ocupa 4% din volum, programarea sistemului - 3% si dezvoltarea Full-Stack - aproximativ 1%.
Sa aruncam o privire asupra limbilor utilizate in functie de aplicatie.
Putem vedea principalele limbaje Back-end cum ar fi Java, C # si PHP. Exista o parte din JavaScript si TypeScript, dar nu la fel de mare si comparabila cu ponderea Ruby si Go. Primele zece limbajee Back-end includ, de asemenea Scala si C ++.
De fapt, intregul Front-end este scris in JavaScript si TypeScript. Utilizarea altor limbaje este extrem de marginala. Ponderea TypeScript este relativ mai mica. Va fi interesant sa vedem acest raport la anul viitor.
In dezvoltarea dispozitivelor mobile, principalele limbaje sunt Kotlin si Swift. Iar ponderea cadrelor multiplataforma este mai mica decat pare. In plus, se observa ca Dart / Flutter a ocupat imediat o nisa mai mare. Si dupa React Native si Flutter, un loc inferior il ocupa C # Xamarin.
Printre procesarile de date, liderul incontestabil este Python, apoi limbajele de manipulare a datelor T-SQL si PL-SQL. Un loc special il ocupa Scala (aici este mai raspandit decat Java) si R.
Preferinte personale
Asa cum s-a indicat deja, rezultatele alegerii programatorului nu pot fi utilizate pentru prognoza, dar aici este interesant faptul ca Rust a aparut in cele din urma pe grafice. Din nou, observam o anumita scadere a interesului pentru Python si tendinta de a trece de la JavaScript la TypeScript.
Mai jos se poate observa „indicele preferintelor” - acesta este numarul relativ de dezvoltatori in limbajul X care vor alege si limbajul Y pentru urmatorul proiect din domeniul lor.
Interesant este faptul ca datele de aici sunt diferite de sondajul Stack Overflow si de sondajul nostru anterior. Utilizatorii de Elixir sunt cei mai multumiti (poate ca aceasta este o migratie a comunitatii Erlang), iar locul Clojure este, de asemenea, demn de remarcat.
Daca calculam separat indicele de satisfactie pe domenii de aplicare, atunci rezultatele sunt aproape aceleasi.
Invatarea limbajelor noi
Python a devenit un limbaj favorit, ca si in anii precedenti. Aproape 18% sunt cei care vor sa invete acest limbaj de programare. Totusi, aceasta cota este mai mica de acum un an. Dar cea mai mare crestere este pentru TypeScript si Rust.
Ca si in anii precedenti, majoritatea respondentilor (83%) doresc sa invete singuri o nou limbaj de programare, cu ajutorul cartilor si documentatiei, 4% se vor adresa colegilor (introversiune impresionanta), iar 12% vor folosi abordarea traditionala - cu ajutorul profesorilor profesionisti (cursuri sau lec?ti individuale).
Informatii suplimentare
Indiferent de tipul limbajelor de programare, are sens sa luam in considerare si structura distributiei experientei in dinamica.
Aici putem concluziona ca, din moment ce ponderea dezvoltatorilor cu o experienta de 1 an a scazut => au venit mai putini nou-veniti in IT decat anul trecut.
Cu toate acestea, majoritatea sunt specialisti cu mai putin de 5 ani de experienta in IT.
Trebuie de luat in considerare corelatia dintre varsta si un limbaj de programare.
Aici vedem publicul mai tanar este pentru Kotlin si JavaScript, iar un public mai vechi este asteptat pentru PL-SQL ?i Pascal / Delphi. Datele similare arata experienta dezvoltatorului in functie de limbaj:
Majoritatea dezvoltatorilor au inceput programarea in Pascal si C ++, dar JavaScript si Python vor deveni in curand primele limbaje pentru dezvoltatori. Oare cum va afecta acest lucru cultura programarii.
Scripturile de date si procesare pot fi gasite pe GitHub.
De asemenea, dou.ua a publicat recent un sondaj privind salariile din Ucraina, unde s-a dovedit ca salariul mediu este de 2500 de dolari, pute?i citi traducerea acestui articol aici.