Anuntul Strategiei Globale Oracle Database + AI

Oracle a gazduit un eveniment online revolutionar cu Juan Loaiza si Larry Ellison pe care nu veti dori sa-l ratati - Anuntul Strategiei Globale Oracle Database + AI.

In peisajul afacerilor care evolueaza rapid astazi, utilizarea tehnologiilor de ultima ora precum AI este cruciala pentru a ramane competitivi. Oracle, un lider global in solutii de baze de date, este in avangarda acestei revolutii, integrand fara probleme AI in ofertele sale de baze de date pentru a imputernici afacerile ca niciodata pana acum.

Video recording a eventului

Subtitrari pentru video

Kendall Fisher: 0:09 Buna tuturor, bine ati venit la lansarea globala a Oracle Database 23 Ai. Pentru a da startul acestui lansare monumentala, il avem pe Juan Loaisa, Vicepresedinte Executiv al tehnologiilor critice pentru baze de date, si un oaspete special, fondatorul nostru si CTO, Larry Ellison. Deci, fara alte amanari, cuvantul iti apartine, Juan.

Juan Loaisa: 0:32 Multumesc, Kendall. Si multumesc, Larry, ca te-ai alaturat mie astazi pentru o discutie despre Oracle Database 23 Ai. Aceasta este o lansare revolutionara pentru industrie, avem peste 300 de caracteristici noi majore in Oracle Database 23. Si avem mii de imbunatatiri. Si ne-am concentrat pe trei domenii principale. Unul a fost AI, celalalt este pentru dezvoltatori, iar celalalt este critic pentru misiune. Si astazi vom discuta despre unele dintre caracteristicile majore, caracteristicile revolutionare din aceasta lansare. Deci, sa incepem cu AI. Probabil cea mai importanta caracteristica din aceasta lansare pentru AI este cautarea vectoriala AI. Deci, doar pentru a oferi tuturor un pic de context, cautarea vectoriala AI este o noua capacitate care permite bazei de date sa caute date dupa continutul lor. Deci, de exemplu, puteti cauta documente dupa continutul lor, nu cuvintele din ele, ci continutul general si conceptele din ele. Puteti cauta imagini, puteti cauta videoclipuri, puteti cauta audio, puteti cauta de asemenea date relationale dupa continutul lor conceptual. Deci, care sunt gandurile tale despre cautarea vectoriala AI, Larry?

Larry Ellison: 1:41 Ei bine, capacitatea de a privi o imagine, convertind totul in vectori, convertesc o imagine, convertesc un sir de perechi de baze pentru ADN, reducand totul la un vector permite bazei de date sa gaseasca imagini similare. Deci, daca vreau sa gasesc toate imaginile cu un anumit laborator in albumul meu, pot face asta. De fapt, am incercat asta ieri. Juan, nu am nicio imagine cu tine. Dar dar dar confirm ca cu cautarea vectoriala Oracle, sistemul ne permite, asa cum spui, sa cautam continutul datelor si sa gasim similitudini, am avut vectori, cautari vectoriale si similitudini. Cautari de similitudine de foarte mult timp. Aceasta nu este una dintre lucrurile mai noi, lucruri noi, dar vectorizarea. Dar acum totul este stocat in baza de date, toate acestea le putem converti practic orice intr-un limbaj, asa functioneaza modelele mari de limbaj, ele convertesc limbajul in vectori. Si se uita la fraze care sunt similare. Pot lega fraze care sunt identice sau aproape identice, asa cum urmaresc plagiatul, apropo, nu-i asa? Acum, plagiatul este practic imposibil. Pentru ca pot face o cautare vectoriala si nu trebuie sa fie o potrivire exacta a ceea ce ai scris. Dar daca este foarte similar, foarte similar cu ceea ce ai scris, cautarea vectoriala o va gasi si apoi este aceasta capacitate interesanta de a incorpora de a converti datele in vectori si apoi de a gasi vectori care sunt similari unul altuia sunt ceea ce spunem ceea ce spun ei ca este aproape in spatiul vectorial.

Juan Loaisa: 3:23 Larry, care sunt gandurile tale despre vectori? Ar trebui sa fie livrati ca un produs independent? Sau ar trebui sa fie livrati ca o caracteristica a unei baze de date?

Larry Ellison: 3:34 Cred, cred ca este o caracteristica. Si, stii, au existat baze de date XML, daca cineva este suficient de batran si eu sunt suficient de batran pentru a-mi aminti de bazele de date XML. De fiecare data cand aparea un nou tip de date, daca vrei, de fiecare data cand aparea o noua caracteristica, cineva credea ca aceasta este o oportunitate excelenta de a dezvolta foarte rapid si de a livra un nou tip de baza de date. Si, din nou, XML este poate exemplul meu preferat, nu a durat foarte mult. Dar dar am avut baze de date obiect, avem baze de date relationale avem in pat, dar raspunsul este, cred ca raspunsul este intotdeauna ca toate datele tale ar trebui sa fie intr-un singur loc, doar face viata mult mai usoara sa pui o intrebare ca o interogare care se intinde, nu stii ce interogare ai dori sa ai. De obicei, cea mai grea problema este gasirea datelor. Si dar daca pastrezi toate datele intr-o singura baza de date care necesita ca acea baza de date sa gestioneze fiecare tip de date, fie ca este un tip de date grafic, fie ca este un vector, fie ca este XML, fie ca este un document adiacent, fie ca este un tabel SQL. Deci, credem ca modul corect de a aborda aceasta problema este sa avem o baza de date care poate gestiona toate datele tale, si apoi sa o faca intr-un mod foarte performant si foarte economic.

Juan Loaisa: 4:58 Este o tehnologie noua interesanta. Da, si stii, alte domenii descopera anomalii, care pot fi lucruri precum fraude sau piese defecte intr-o fabrica, lucruri de genul acesta. Deci are, are multe aplicatii diferite. Si, desigur, una dintre principalele este sa o combini cu LLM cu chat AI. Deci acum poti practic sa faci chat AI in limbaj natural cu datele din baza ta de date. Deci, de exemplu, poti sa-i pui intrebari despre contul tau bancar, sau contul tau telefonic sau istoricul tau medical. Si noi, baza de date locala, vom prelua acea intrebare si vom folosi cautarea vectoriala AI pentru a gasi date relevante in baza de date. Deci, inregistrarile tale medicale, datele contului tau, inregistrarile telefonice, si apoi putem raspunde la intrebare folosind din nou LM, folosind limbaj natural. Deci asta e ceva nou mare. Da.

Larry Ellison: 5:46 Ei bine, asta inseamna ca ei numesc asta generare augmentata de recuperare unde putem face asta in cateva moduri. Putem face asta cu ingineria prompturilor, unde poti de fapt sa incluzi o parte din date in tine, inainte sa pui intrebarea, cumva ii spui modelului mare de limbaj, ii dai un context inainte sa pui intrebarea. Dar de fapt, asta nu se scaleaza foarte bine. Si prin specializarea si personalizarea modelelor mari de limbaj cu datele tale, este ceva ce poti face cu baza de date vectoriala Oracle. Deci ai un model fundamental antrenat care este antrenat, dar nu stie Adobe nu are inregistrarile tale bancare. Si nu are emailul tau personal pe care stii ca nu sunt date publice pe care aceste modele mari de limbaj sunt antrenate. Dar poti specializa aceste modele mari de limbaj, cu datele tale personale, asta e unul dintre lucrurile pe care le putem face, poti specializa aceste modele mari de limbaj cu cele mai recente lucrari de cercetare clinica care au fost scrise si au aparut in ultima luna sau cam asa. Si sa te asiguri ca modelul fundamental este la zi, si antrenamentul sau este, este la zi pana in minut pentru ca cele mai recente stiri sunt in baza de date vectoriala. Celelalte lucruri sunt disponibile erau disponibile cand modelul fundamental a fost initial antrenat.

Juan Loaisa: 7:09 Da, deci acea combinatie de baza de date si LLM va fi uimitoare pentru utilizatori. Deci o multime de noi capacitati uimitoare care nu au fost posibile inainte. Am adaugat de asemenea AI peste tot, am adaugat un exa dat accelerat AI, am adaugat date, AI la Golden Gate. Deci poti sa distribui vectorii tai in intreaga ta intreprindere, poti sa aduci date in Oracle Database 23, pe care vrei sa le vectorizezi si sa faci o cautare pe ele fara a fi nevoie sa-ti actualizezi imediat baza de date de productie. Deci exista o multime de noi capacitati. Vrei sa descrii care este filozofia noastra de preturi si aceasta tehnologie AI in interiorul bazei de date Oracle.

Larry Ellison: 7:49 Asa cum am discutat tu si eu, inainte sa luam decizia. Credem ca aceasta este o tehnologie transformatoare, inteligenta artificiala. Si credem ca baza de date Oracle, baza de date vectoriala Oracle, este un sistem foarte scalabil, foarte puternic, foarte sigur care poate stoca datele tale personale, date foarte sigure, date de inregistrari medicale, lucruri de genul acesta, pastreaza acele date foarte, foarte sigure. foloseste acele date pentru a face reteaua neurala mai inteligenta. Si credem ca este atat de important, vrem sa te incurajam sa vrem ca multi oameni sa vada aceasta capacitate si sa foloseasca aceasta capacitate cat mai repede posibil. Prin urmare, la fel cum ar spune mama mea vine cu posta. Nu exista nicio taxa suplimentara pentru aceste capacitati AI. Ele sunt incorporate in 23 Ai, ultima versiune a bazei noastre de date, si toata lumea, toata lumea le poate folosi. Da.

Juan Loaisa: 8:49 Deci este doar acolo. Deci AI este noul normal. Va fi peste tot. Si ne asiguram ca este disponibil pentru toate datele tale. Deci sa trecem la alt subiect dezvoltatori. Deci un alt mare accent pentru noi a fost sa facem dezvoltatorii mai productivi, sa facem datele mai usor de utilizat de catre dezvoltatori. Deci un mare accent al nostru a fost unificarea JSON, graficelor si relationalului. Deci am avut JSON si grafice disponibile in baza de date Oracle de multi ani, avem literalmente tehnologii de varf in industrie. Dar pana acum trebuia sa alegi unul. Deci iti formatezi datele fie ca relational JSON, fie ca grafic. Si odata ce ai ales acel format, obtii toate beneficiile acelui format. Dar obtii si toate limitarile si dezavantajele acelui format. Deci noul lucru mare in 23 AI este ca le-am unificat. Deci acum poti sa-ti stochezi datele o data. Si apoi o parte a aplicatiei le poate trata ca relationale si le poate accesa folosind SQL. O alta parte a aplicatiei le poate trata ca JSON, le poate citi si scrie ca JSON folosind API-ul JSON. Deci obtii toate beneficiile JSON, si apoi o alta parte a acesteia le poate trata ca un grafic si poate rula interogari grafice. Deci credem ca aceasta este o dezvoltare uriasa, nu doar pentru noi, ci pentru intreaga industrie. Si va simplifica foarte mult dezvoltarea si va face dezvoltatorii mult mai productivi. Deci ai fost in jurul acestui lucru, aceasta intreaga reprezentare a obiectelor a fost o problema pentru bazele de date de decenii. Si ai vazut evolutia acestui lucru. Care sunt gandurile tale despre aceasta noua tehnologie?

Larry Ellison: 10:19 Ei bine, pot sa-ti spun doar din propria noastra experienta in construirea de aplicatii, primul lucru pe care oamenii decid, ei bine, nu voi construi fundamental o schema de obiecte, sau voi construi fundamental o schema relationala stii, tabele bidimensionale. Si pare sa nu fie un raspuns corect, pentru ca la Oracle, am construit unele dintre aplicatiile noastre cu scheme de obiecte, in principal scheme de obiecte pe care trebuia sa le gestionam in aplicatie la nivelul aplicatiei. Si am construit unele dintre ele cu scheme relationale subiacente. Si acum dar da, si apoi facem o mapare intre, dar vom face intotdeauna o mapare intre obiecte si relatii pentru ca multe dintre tranzactii multe dintre introducerile de date sunt mult mai convenabile in JSON si obiecte JSON. Si oamenii plus oamenii nu le place sa, inainte sa inceapa sa programeze, sa defineasca complet schema lor relationala, multi programatori rezista egal si vreau sa spun, no SQL insemna ca nu SQL acum inseamna nu doar SQL, au decis ca nu vor sa renunte complet la SQL. Dar multi programatori vor sa inceapa sa-si construiasca aplicatia si sa inceapa sa colecteze informatii cat mai repede posibil. Si nu vor sa lucreze in avans la ce va fi schema lor. Deci ceea ce am facut este sa va lasam sa va definiti obiectele JSON. Si vom genera schema relationala din aceasta. Si frumusetea acestui lucru este ca poti apoi sa interoghezi toate datele tale, ceea ce este foarte greu de facut, daca folosesti de fapt o baza de date obiect. Avand un limbaj de interogare puternic nu este ceva ce bazele de date obiect vin cu. Si este fundamental pentru relational. Deci avem toata puterea unui limbaj de interogare SQL care sa stea deasupra obiectelor. Dar facem poti sa le vezi ca obiecte, obiecte JSON, sau ca relatii reale, coexista, nu trebuie sa predefinesti schema, esti un programator, poti incepe sa-ti scrii aplicatia. Dar toate problemele in care intra este cand isi scriu aplicatia fara a predefini schema, daca vor sa faca o schimbare, vor sa evolueze acea schema, vor sa adauge lucruri la ea, vor sa modifice lucruri, este foarte dificil de facut cu o schema de obiecte cu o schema relationala subiacenta, evolutia schemei este destul de usoara. Deci exista avantaje ale obiectelor, exista avantaje ale relatiilor la tabelele bidimensionale. Cu Oracle 23. Ai, obtii ambele obtii toate avantajele obiectelor, poti folosi obiecte, din punctul tau de vedere, poti gandi la ele in intregime ca la o baza de date obiect. Dupa aceea, ai spus stai o secunda, am nevoie de un limbaj de interogare puternic si trebuie sa fac o evolutie a schemei. Nicio problema. Este cu adevarat ambele. Obtii cel mai bun din ambele lumi cu aceasta unificare. Si este complet fara probleme. Eu, unii utilizatori pot sa se gandeasca la ea intr-un fel si cineva se gandeste dar in alt fel. Totul functioneaza.

Juan Loaisa: 13:13 Da. Deci aceasta este o problema la care incercam sa gasim o solutie de decenii. Si simtim ca acum suntem acolo. Acesta este, stii, de fapt, odata ce ai descoperit-o, este mult mai simplu decat unele dintre lucrurile pe care le-am incercat in trecut. Este interesant.

Larry Ellison: 13:27 Oh, este totul automatizat, obisnuiam sa facem asta la nivelul aplicatiei, corect, trebuia sa facem mult, nu a fost niciodata complet transparent sa trecem de la obiecte la relatii. Aplicatia trebuia sa fie constienta de asta. Acum asta nu mai este adevarat. Dezvoltatorul aplicatiei, utilizatorii pot vedea obiecte daca vor sa, stii, apasa un comutator, si vad aceleasi date in relatii, pot opera, pot opera prin ambele seturi de

Juan Loaisa: 13:54 API-uri, corect? Si graficul este inca un alt beneficiu, care este ca poti rula aceste interogari grafice pentru a naviga. Corect?

Larry Ellison: 14:00 Da, nu, graficul este inca un alt exemplu de model pe care l-am incorporat. Deci, am unificat cu adevarat trei modele separate in 23. Ai, corect.

Juan Loaisa: 14:10 Si nu este chiar aplicatie cu aplicatie, este caz de utilizare. Deci poti sa-l folosesti, stii, un format, apoi sa-l folosesti intr-un format diferit.

Larry Ellison: 14:18 Oh, exact, exact. Deci poti sa-ti construiesti toate aplicatiile de introducere a datelor folosind schema JSON. Si poti sa-ti construiesti toate aplicatiile analitice folosind tabele SQL. Si in limbajul SQL, si acele doua persoane si acele doua cazuri de utilizare diferite, aceeasi aplicatie, aceleasi date, acelasi totul, doar cazuri de utilizare diferite, analitica versus introducere de date.

Juan Loaisa: 14:40 Da. Da, asta e grozav. Deci ai mentionat ca nu SQL, deci in ultimul deceniu, a fost un mare impuls pentru nu SQL si de asemenea pentru eliminarea tranzactiilor, tranzactiile erau considerate, cel mai bine un deranj si in cel mai rau caz o problema. Si asa a fost o miscare, miscarea managementului tranzactiilor in aplicatie. Acum, una dintre lucrurile pe care le-am facut cu Oracle Database 23, este ca am abordat unele dintre problemele de lunga durata cu tranzactia, pentru ca tranzactiile au avut unele probleme. Deci printre acestea sunt tranzactia fara stare. Deci ca tranzactiile rest, stii, cum citim datele si le scriem inapoi si ne asiguram ca nimeni nu le-a scris? Ei bine, ei bine, in timp ce ma uitam la ele, o alta este tranzactiile de lunga durata. Nu vrem sa blocam un rand pentru mult timp care blocheaza alti utilizatori. Si o alta este microserviciile, cum pastrezi microserviciile consistente? Deci acestea sunt domenii in care am pus multa munca. Deci cred, stii, deja ca tendinta de a muta tranzactiile in aplicatie se stinge cu adevarat, pentru ca oamenii au incercat, nu merge asa de bine. Deci acum cred ca ceea ce cu adevarat genul de a reveni la, stii, integritatea datelor. Adica intreaga idee de integritate a datelor este genul ca multi oameni au pierdut urma acelei consistente a datelor. Deci gandurile tale despre asta?

Larry Ellison: 15:53 Ei bine, din nou, este o chestiune de redescoperire. Da. Tranzactiile pot avea complexitati, cu siguranta tranzactii de lunga durata care mentin blocari pentru prea mult timp. Stii, Oracle a avut intotdeauna un model unic de blocare, noi nu avem, de fapt, blocari la citire, ceea ce este foarte neobisnuit, nu voi petrece mult timp vorbind despre asta. Dar rezolva multe probleme ale tranzactiilor de lunga durata deja, dar nu era. Dar au fost anumite cazuri, au fost anumite cazuri in care tranzactiile de lunga durata erau probleme si pentru baza de date Oracle. Si am abordat asta si, apropo, mutand asta in aplicatie, pur si simplu spui, Ok, am aceasta idee grozava, mai degraba decat sa rezolv problema o data in baza de date, si dezvoltatorii de aplicatii nu trebuie sa-si faca griji deloc. Dar de fiecare data cand scrii o aplicatie, trebuie sa gestionezi tendinta, ai consistenta datelor in aplicatie, Oh, asta face ca datele tale, aplicatia ta sa fie aproape imposibil de scris. Si face aplicatia ta de 10 ori mai greu de citit, nu este cu adevarat o idee foarte buna. Cu cat poti inchide mai multe lucruri in stiva, cu atat mai bine pentru a te asigura ca ai date, date. Si acelasi lucru cu securitatea. Daca vrei sa inchizi asta. Nu vrei ca dezvoltatorul de aplicatii sa fie in pericol, dar sa fie responsabil pentru securitate, nu vrei ca dezvoltatorul de aplicatii sa fie responsabil pentru consistenta datelor aplicatiei, asta ar trebui sa fie responsabilitatea bazei de date. Deci dezvoltatorul de aplicatii se concentreaza pe realizarea sarcinii de a construi acea aplicatie si mostenind de jos de la baza de date date, atat securitate, consistenta, fiabilitate, toate acestea ar trebui facute la nivelul bazei de date, nu obligatia.

Juan Loaisa: 17:30 Da, ideea ca integritatea datelor tale este la fel de buna ca cel mai rau dezvoltator al tau in cea mai proasta zi a lui. Ce parere ai despre aceasta idee? Larry, este un plan bun?

Larry Ellison: 17:40 Cred, pentru ca suntem un hiper scalar foarte neobisnuit. Noi oferim atat infrastructura, lucruri precum Linux autonom si baza de date Oracle autonoma. Si de asemenea construim o multime de aplicatii, fie ca este in domeniul sanatatii, sau un ERP sau resurse umane, noi construim o gramada mare de diferite industrii, construim o multime de aplicatii. Si, din nou, cred ca vrei ca acei dezvoltatori de aplicatii sa fie foarte productivi. Si asa nu vrei sa ii impovarezi cu problema obtinerii consistentei datelor, corect. Si plus, cu adevarat nu vrei sa fie nevoie sa auditezi fiecare aplicatie in parte pentru a te asigura ca, stii, consistenta datelor este programata corect in aplicatie. Asta ar trebui sa fie ceva ce pur si simplu mostenesti de la infrastructura de baza, de la baza de date de baza. Sa pastram dezvoltatorii de aplicatii concentrati pe ceea ce face aplicatia nu pe problemele de baza precum consistenta datelor. Da.

Juan Loaisa: 18:40 Deci iata o alta problema legata pe care tehnologia noua a abordat-o, care este cache-ul in stratul intermediar. Deci cache-ul bazei de date in stratul intermediar. Deci exista o serie de produse acum pe piata care cacheaza datele. Si modul in care functioneaza este ca dezvoltatorul de aplicatii actual citeste datele din stratul din spate si le pune manual in cache si apoi gestioneaza consistenta lor in cache. Deci acesta este felul in care este pe piata. Una dintre caracteristicile pe care le-am adaugat la Oracle 23, se numeste True cache. Si ce este acesta foarte simplu un cache real un adevarat cache, nu un cache popular. Deci avem un cache aplicabil in stratul intermediar, dezvoltatorul, doar, stii, ruleaza operatiunile obisnuite de baza de date impotriva acelui interogare SQL JSON, pe masura ce datele sunt, nu sunt acolo, va trage automat datele din baza de date, nu trebuie sa faci asta manual. Si apoi odata ce trage datele in baza lor de date, va mentine automat consistenta acestora. Deci nu trebuie sa-ti faci griji ca hei, cineva a schimbat datele cand am o copie veche a datelor. Acum trebuie sa ma ocup de acest lucru. Deci din nou, un lucru foarte similar. Care sunt gandurile tale despre aceasta intreaga zona de cache in stratul intermediar?

Larry Ellison: 19:48 Ei bine, cred ca ceea ce faceau oamenii la nivelul aplicatiei, construind propriile lor cache-uri intermediare, era doar o modalitate de a monitoriza piata si de a vedea ca isi doreau o performanta mai buna. Deci, stii, cineva a glumit odata si a spus, Trei moduri de a imbunatati performanta sunt Cache-ul, cache-ul si cache-ul. Cred ca este o simplificare, dar exista un element de adevar in asta. Si, prin urmare, avand acest cache intermediar pentru baza de date este foarte important. Dar, din nou, nu ar trebui sa se faca la nivelul aplicatiei, aplicatia ar trebui sa se astepte ca baza de date sa ofere acel tip de performanta, stocand un cache de date consistente pentru ei in stratul intermediar, de asemenea, ar trebui sa obtina performanta imbunatatita fara a face niciun efort suplimentar in aplicatia lor. Si asta am facut noi, oferind true cash.

Juan Loaisa: 20:38 Da, practic, este imposibil sa-l mentii consistent pentru tine, nici macar daca incerci, deci acesta este un caz in care, indiferent ce faci, pentru ca nu stii cand cineva schimba datele in backend, si datele tale merg inainte si inapoi in timp, pentru ca o parte din date le-ai incarcat mai devreme si mai tarziu, si s-au schimbat si, stii, mergand inainte si inapoi in timp in aplicatie. Asta e o problema grea.

Larry Ellison: 20:59 Este o problema grea. Dar multe lucruri pe care le preiau la nivelul aplicatiei sunt ceea ce se numeste un strigat digital de ajutor. Ok, uite, am nevoie de aceasta performanta. Nu. Deci o sa incerc sa fac asta in obligatie pentru ca tu nu imi oferi asta. Deci am urmarit ce se intampla pe piata, ne-am dat seama ca putem imbunatati dramatic performanta Oracle. De unde eram cu ideea unui cache intermediar a fost o idee buna. Dar sa ne asiguram ca o facem corect si in baza de date si sa nu impovaram dezvoltatorul de aplicatii cu

Juan Loaisa: 21:32 Ce? Da, exact asa este. Deci un alt lucru, sa vorbim despre un lucru in plus, care este datele distribuite global. Deci acum, tot mai multe tari adopta legi de suveranitate a datelor, de rezidenta a datelor. Deci asta inseamna ca datele unei tari trebuie sa fie stocate in interiorul tarii. Cu toate acestea, daca esti o intreprindere, vrei sa vezi datele ca o unitate globala, stii, indiferent de tara in care se afla, astfel incat sa poti rula operatiunile pe aceasta. Si pentru asta, am introdus ceva ce obisnuiam sa numim o baza de date fragmentata. Acum, se numeste o baza de date distribuita global. Si are doua functii principale. Una este ca poti plasa datele tale oriunde vrei in lume. Deci datele europene merg in Europa, datele indiene merg in India, datele americane merg in America, toata lumea este fericita, si este totul transparent. Celalalt lucru, desigur, obtii o scalabilitate mult mai mare. Deci aceasta este o tehnologie la care am lucrat mult timp, am imbunatatit-o in 23, am imbunatatit-o mult. Am adaugat ceva numit replicare raft, care permite o comutare de rezerva mult mai rapida. Deci in cateva secunde de comutare de rezerva este cand ai un fel de problema. Deci care sunt gandurile tale despre intreaga reglementare a datelor, suveranitatea datelor, stii, acest lucru, presupunand ca va creste doar in timp.

Larry Ellison: 22:41 Deci pastram iluzia cea mai simpla a unei baze de date unice. Chiar daca nu este o baza de date unica, este impartita geografic, exista si partitii care exista in scopuri de fiabilitate si performanta. Stii, exista cache-uri, si exista multe copii ale acelor date. Dar din nou, o data si inca o data, automat, ne conformam diferitelor legi de suveranitate a datelor din fiecare tara, legile suedeze ar putea fi oarecum diferite de legile ucrainene. Si implementam acest lucru si implementam inregistrarea cerintelor a ceea ce date trebuie sa fie in Suedia, ce date trebuie sa fie in Ucraina, implementam asta tot automat. Si din punctul de vedere al organizatiei care detine datele care ruleaza, care ruleaza aplicatia, arata ca o baza de date globala unificata. Dar din punctul de vedere al conformitatii, conformitatii regulatorii, o impartim si respectam toate regulile. Deci am incercat din nou, sa facem viata mai usoara pentru oamenii care dezvolta aceste aplicatii si trebuie sa construiasca aplicatii globale si totusi sa se conformeze legilor locale de suveranitate.

Juan Loaisa: 23:58 Da. Da. Deci, in general, adica, am vorbit despre o serie de aceste tehnologii, care nu sunt doar mai bune, fac lucruri care nu au fost posibile inainte. Deci AI-ul, cautarea vectoriala, LLM-ul este capacitatea de a face tranzactii prin microservicii distribuite pe termen lung. Lucruri precum true cash. Stii, am vorbit despre baza de date distribuita, unificarea JSON cu graficul relational, unificarea viziunii asupra lumii, acestea nu sunt doar caracteristici suplimentare. Acestea sunt lucruri care au fost puncte de durere pentru intreaga industrie de management al datelor de decenii, pentru totdeauna, pe care le abordam in aceasta cercetare. Este cu adevarat cred, un monument. Deci, ce parere ai despre pachetul general?

Larry Ellison: 24:36 Ei bine, pachetul general din nou, rezolvam o multime de probleme. Unificarea Obiect-Relational este cred, una dintre cele mai mari afaceri de la nivelul logic al bazei de date, una dintre cele mai mari lucruri pe care le-am facut vreodata bine, cele mai importante lucruri pe care le-am facut vreodata in ceea ce priveste incheierea dezbaterii, ar trebui sa fie o schema relationala sau ar trebui sa fie o schema de obiect? Si raspunsul este pur si simplu da, trebuie sa fie ambele in acelasi timp. pentru ca acea dezbatere nu s-a incheiat niciodata. Dar acum, poti avea cel mai bun din ambele lumi, putem, putem livra de fapt acel AI, dupa cum spui, este aceasta tehnologie extraordinara noua. Si unul dintre modurile in care stim acestea, aceste modele sunt antrenate pe toate datele de pe internet, pe internet, toata limba de pe internet si multe si multe imagini de asemenea. Nu este doar limba pe care se antreneaza. Dar nu sunt antrenati pe datele tale personale, nu sunt antrenati pe datele tale corporative, nu sunt antrenati pe o multime de inregistrari medicale, pentru ca acele date sunt private. Dar lucrul grozav despre baza noastra de date vectoriala care iti permite sa completezi antrenamentul modelului fundamental, fie ca este GPT de verificare, de la open AI, sau, sau grok, sau ce llama sau ce ai tu, poti completa antrenamentul acelui model cu, cu datele tale personale cu datele tale corporative proprietare cu date private fara, fara a fi nevoie sa dezvalui acele date persoanelor care construiesc acele modele. Deci poti specializa AI-ul pentru compania ta pentru tine personal pentru un anumit subiect, ca un anumit tip de cancer pentru a te asigura ca ai toate acele date intr-un singur loc. Deci, astfel modelul este mai inteligent decat ar fi fost altfel. Pentru ca poti adauga in siguranta datele tale private la asta. Deci pentru ca vrei ca acele date sa fie anonimizate. Identificatorii pacientilor nu vor fi acolo, daca colectezi o multime de date despre cancer, dar datele anonimizate vor face recomandari mult mai bune medicilor despre cum sa trateze un pacient cu cancer. Avand acele date acolo, va insemna ca avem recomandari mai bune despre cum medicii trateaza cancerul. Si cred ca este o afacere foarte mare sau cum pe Wall Street, vor sa si recomandari mult mai bune despre ce actiuni sa cumpere in continuare, stii, noi, noi ne concentram pe sanatate la Oracle construind aplicatii de sanatate. Dar exista o multime de aplicatii pentru aceasta tehnologie si

Juan Loaisa: 27:16 Toate noile capacitati de tranzactie, cache transparent, stii, date distribuite. Deci cred ca nu este doar o alta lansare, este cu adevarat un reper monumental in industrie.

Larry Ellison: 27:26 Nu, absolut. Adica AI. Adica, imi amintesc ca am facut o prezentare acum ceva timp este AI cea mai importanta tehnologie si istoria ei. Si cred ca am spus ca sunt poate fara valoare, vom afla foarte curand. Si raspunsul este probabil da. Da.

Juan Loaisa: 27:41 Poate Poate tranzistorii si AI. Acestea sunt cele doua lucruri mari. Bine, aceasta a fost o conversatie grozava, Larry. Multumesc.

Kendall Fisher: 27:51 Va multumesc foarte mult. Unul si Larry, ce conversatie interesanta si hei, pentru toti cei care se uita. Daca doriti sa aflati mai multe despre Oracle Database 23 Ai, mergeti la oracle.com/database by