Impozitele de baza (principale) si taxele lor in Romania anul 2022
- 27 mai 2022
In Romania persista TVA-ul. Sunt diferite sisteme si taxe de impozitare. In aceasta serie de postari, vom analiza principalele impozite si taxele lor.
Am facut o solicitare catre expertul nostru, pentru a primi un raspuns concis, dar concret pe tema “Impozitarea in Romania si taxele aferente”.
Partea 5. Impozitul pe venit a persoanelor fizice / impozitul pe venitul personal.
In prima parte am vorbit despre impozitele pe microintreprinderi, terenuri, donatii si alte taxe. In a doua, am vorbit despre TVA si am inceput sa ne familiarizam cu taxele de impozitare din Romania. In a treia parte, am continuat subiectul taxelor si am spus la ce tipuri de impozit pe venit se aplica. In al patrulea, am vorbit despre impozitul pe profit / impozitul pe venit corporativ. Astazi vom termina subiectul impozitelor si taxelor din Romania si vorbim despre TVA/taxa pe vanzari si impozitul pe venit a persoanelor fizice si despre impozitul pe venitul personal.
Impozitul pe venit a persoanelor fizice / impozitul pe venitul personal
- TVA-ul / Taxa de vanzari este 19 % (din 2017);
- O rata redusa de 9% se aplica cartilor, ziarelor, medicamentelor, serviciilor hoteliere, biletelor la muzee si cinematografe.
- Materiale de constructie este 5%
Cei care presteaza de servicii medicale, financiare si bancare si educatie sunt scutiti de TVA.
- Daca o companie achizitioneaza bunuri in UE sau veniturile sale anuale depasesc 100 de mii de euro, atunci raportarea TVA trebuie depusa lunar. Daca veniturile companiei sunt mai mici de 100 de mii de euro sau nu a achizitionat bunuri in UE, atunci declaratia trebuie depusa trimestrial. Daca organul fiscal permite, societatea are dreptul de a depune rapoarte o data sau de doua ori pe an.
- Declaratia de TVA trebuie depusa cel tarziu in a 25-a zi a lunilor urmatoare raportului expirat. Declaratia, care reflecta tranzactiile de cumparare si vanzare de bunuri in Italia, decurge din data de 30 recenta a lunii trecute in perioada respectiva. Volumul achizitiilor sau propunerea UE in interior depaseste 900 de mii de lei romanesti, atunci este necesara inregistrarea rapoartelor.
Intrastat - este un sistem european de inregistrare a comertului intre tarile UE. Companiile romanesti care coopereaza cu contractori din alte tari UE sunt obligate sa prezinte rapoarte statistice lunare. Raportarea trebuie depusa cel tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care societatea a efectuat tranzactii.
Impozitul pe venit a persoanelor fizice / impozitul pe venitul personal – este de 10% (din 2018). Taxa de 10% se aplica atat rezidentilor, cat si nerezidentilor.
Verificarea in Registrul Comertului
Impozitul pe venit a persoanelor fizice / impozitul pe venitul personal – este de 10% (din 2018)
Taxa de 10% se aplica atat rezidentilor, cat si nerezidentilor.
Se aplica urmatoarelor tipuri de venituri:
- Venituri din afaceri;
- Venituri din munci agricole
- Veniturile din transferul drepturilor de folosinta ;
- Venituri din profitul investitiilor cu numerar / investitiilor;
- Venituri din salarii;
- Profitul din pensii (cu o deducere de 2000 lei pe luna (aproximativ 475$));
- Venituri sub forma de premii si castiguri.
Este necesar sa se plateasca impozitul pe venit si contributiile sociale, precum si sa se depuna raportarea, declaratia aferenta, cel tarziu in data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost eliberat salariul.
Taxe si cote TVA in Romania in 2022:
Partea 1. Impozitul fiscal
Partea 2. TVA si taxele de impozitare
Partea 3. Taxele de baza
Partea 4. Impozitul pe venit
Sursa: @business_UA_2022