Scoala de vara „Dezvoltarea industriala durabila in contextul integrarii europene”
- 14 iulie 2020
In perioada 29 iunie – 03 iulie 2020 la Facultatea Inginerie Economica si Business (FIEB), Universitatea Tehnica a Moldovei (UTM) s-a desfasurat scoala de vara online „Dezvoltarea industriala durabila in contextul integrarii europene”, organizata in cadrul Programului Erasmus+, Actiunea Jean Molnnet Module EU4SID.
Conform agendei, echipa EU4SID, reprezentata de coordonatorul proiectului Cornelia CRUCERESCU si membrii echipei de proiect Rafael CILOCI si Veaceslav BIRDAN, a trezit interesul studentilor cu subiecte relevante la tematica evenimentului.
Discutii interesante au fost initiate pe marginea prezentarilor invitatilor speciali, reprezentanti ai institutiilor publice, ONG-lor si intreprinderilor private.
Constantin TURCANU, sef Directia analiza, inovare si instruire, Organizatia pentru Dezvoltarea Sectorului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, a prezentat etapele implementarii Programului de ecologizare a Intreprinderilor Micro, Mici si Mijlocii (IMM) in RM (aprobat prin Hotarirea de Guvern nr.592/2019) in scopul promovarii, sustinerii si dezvoltarii capacitatilor IMM pentru a adopta practici de ecologizare a proceselor de producere si prestare a serviciilor. Implementarea programului de ecologizare si a planului de actiuni sunt finantate din bugetul de stat al Republicii Moldova si sustinute prin intermediul Proiectului EU4Environment, finantat de Uniunea Europeana.
Studentii au fost entuziasmati sa afle detalii despre practica in dezvoltarea unei afaceri ecologice, adresind intrebari directorului intreprinderii SRL „Glacial Empire”, Andrei ALBU.
Ghenadie GRUBII, specialist principal al Agentiei „Moldsilva”, a venit cu informatii actuale si interesante despre rolul padurilor in ecosistemul unei tari si practicile europene privind managementul forestier durabil.
Un interes deosebit a trezit informatia despre realizarile si perspectivele privind eficienta energetica in RM, racordate la politicile europene, prezentata de catre Nicolae MAGDIL, consultant superior, Directia politici in domeniul energetic, Ministerul Economiei si Infrastructurii.
Natalia GURANDA, expert de mediu al ONG „EcoContact”, a oferit multiple detalii privind regulile economiei verzi promovate de UE si aspectele evaluarii impactului de mediu al afacerilor.
Pavel TUHARI, director „Unisim-Soft” SRL, a atras atentia studentilor spre digitalizarea proceselor de business si diversitatea lor, specificind care sunt etapele implementarii unui proces digitalizat.
Scoala de vara s-a desfasurat utilizind platforma Microsoft Teams, cu participarea a cca 17 studenti de la 7 facultati ale UTM: Facultatea Inginerie Economica si Business, Facultatea Energetica si Inginerie Electrica, Facultatea Calculatoare, Informatica si Microelectronica, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Facultatea Inginerie Mecanica, Industriala si Transporturi, Facultatea Constructii, Geodezie si Cadastru, Facultatea Textile si Poligrafie.
Proiectul EU4SID este implementat cu suportul UE prin intermediul Programului Erasmus+.
Mai multe informatii despre EU4SID - aici.
Sursa - blog UTM